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COMPATIBILITY OF OFFICES:

The Offices of County Board Member
and County Emergency Telephone System
Board Member Are Incompatible

Honorable Charles M. Colbur
State’s Attorney, Morgan C
Morgan County Court House
Jacksonville, Illinois 62650

Dear Mr. Colburn:

I have you ereinvyou inquire whether one

established ~ or the reasons hereinafter stated,

it is my ¢pinion th one person may not simultaneously hold

er, you refer to section 1 of the Public
Officer Prohibited Activities Act (Il1l. Rev. Stat. 1989, ch.

102, par. 1), which provides as follows:
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"No member of a county board, during the
term of office for which he is elected, may be
appointed to, accept or hold any office other
than chairman of the county board or member of
the regional planning commission by appointment
or election of the board of which he is a
member. Any such prohibited appointment or
election is void. This Section shall not pre-
clude a member of the county board from being
selected or from serving as a member of the
County Personnel Advisory Board as provided in
Section 12-17.2 of ’‘The Illinois Public Aid
Code’, approved April 11, 1967, as amended, or as
a member of a County Extension Board as provided
in Section 7 of the ’‘County Cooperative Extension
Law’, approved August 2, 1963, as amended."

This provision clearly prohibits the appointment of a county
board member to another office, except as therein provided,
when the appointment is made by the county board of which he or
she is a member. See, 1972 Ill. Att’y Gen. Op. 205, 206.
Pursuant to subsection 15.4(a) of the Emergency
Telephone System Act (Ill. Rev. Stat. 1990 Supp., ch. 134, par.
45.4(a)), the members of a county emergency telephone system
board (hereinafter county ETS board) may be appointed by the

county board:

"(a) The corporate authorities of any county
or municipality that imposes a surcharge under
Section 15.3 shall establish an Emergency
Telephone System Board. The corporate authori-
ties_shall provide for the manner of appointment
and the number of members of the Board, provided
that the board shall consist of not fewer than 5
members, one of whom may be a public member who
is a resident of the local exchange service
territory included in the 9-1-1 coverage area and
others who shall be representative of the public
safety agency 9-1-1 users and appointed on the
basis of their ability or experience. * * *

* % * "

(Emphasis added.)
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Indeed, in Morgan County, the members of the ETS board
are appointed by the board of county commissioners. Where the
positions on a county ETS board are filled by appointment of
the county board, the appointment of a county board member to
such a position would violate section 1 of the Public Officer
Prohibited Activities Act. Accordingly, it is my opinion that
in these circumstances, a county board member is ineligible to
serve on a county ETS board during his term of office on the
county board.

Moreover, I note that the common law doctrine of
incompatibility of offices is applicable where the constitution
or a statute specifically prohibits the occupant of either
office from holding the other, or where the duties of the two
offices conflict so that the holder of one cannot in every
instance properly and faithfully perform all the duties of the
other. (People ex rel. Myers v. Haas (1908), 148 Ill. App.

283, 286; see generally People ex rel. Teros v. Verbeck (1987),
155 Ill. App. 3d 81.) The duties of the offices of county

board member and county ETS board member are such that a
conflict in duties could arise.

For example, the level of funding of a county ETS
board is dependent upon the county since the ETS board has no

independent powers of taxation. Although the rate of the 9-1-1
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surcharge is approved by referendum (Ill. Rev. Stat. 1990
Supp., ch. 134, par. 45.3(c)), the county board is not required
to levy the full amount of the surcharge, but may determine at
its own discretion the amount to be raised:

n * % %

(e) A municipality or county may at any
time by ordinance change the rate of the
surcharge imposed under this Section if the new
rate does not exceed the rate specified in the
referendum held pursuant to subsection (c¢).

* % * "

(I1l. Rev. Stat. 1990 Supp., ch. 134, par.
45.3(e).) '

A county board member is under duty to represent and
protect the interests of the county, while an ETS board member
is under duty to represent and protect the interests of the
9-1-1 system. Because of the funding relationship between the
county and the ETS board, and the possibility that the in-
terests of the county and the ETS board in this regard may be
divergent and contrary, a person holding these two offices
could not fully and impartially represent the interests of both
governmental units. Therefore, it is my opinion that the
office of county board member is also incompatible with the
office of county ETS board member, and, therefore, one person
cannot simultaneously hold both offices.

It should be noted, however, that the General Assembly
has passed, and sent to the Governor, House Bill 69, which, if

enacted, would expressly permit one member of a county board in
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counties with a population under 100,000 to serve on an ETS
board. Since incompatibility is founded upon principles of
public policy, it is unquestionably within the power of the
General Assembly to provide that two offices may be held by the
same individual even though such offices might be incompatible
at common law. (See 1975 Ill. Att’y Gen. Op. 37, 41.) If the
' Governor signs this bill into law in its current form, county
board members in counties with a population over 100,000 would,
in my opinion, still be prohibited from serving on a county ETS

board.

Respectfully yours,

2R Yy

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL




